Vastuullinen metsäsuunnitelma
Metsäsuunnittelu on tärkeä osa vastuullista metsänhoitoa. Metsäsuunnittelulla voidaan varmistaa, että metsä pysyy elinvoimaisena, tuottavana ja monimuotoisena. Hyvä metsäsuunnitelma kertoo metsän nykytilasta, arvioi metsän kasvua ja ehdottaa hoito- ja hakkuutoimenpiteitä. Vastuullinen metsäsuunnitelma huomioi alueen monimuotoisuuden, hiilivarastot, vesiensuojelun ja virkistyskäytön, sekä pyrkii sovittamaan metsänomistajan tavoitteet ja arvot yhteen metsän ominaispiirteiden kanssa.
Vastuullinen metsäsuunnittelu näkee metsän kokonaisuutena: elinympäristönä, hiilinieluna, virkistyskohteena, tulonlähteenä ja tärkeänä osana isompaa ekosysteemiä. Jokainen suunnittelun kohteena oleva metsikkökuvio jaetaan ominaisuuksiensa perusteella talousmetsäksi tai herkäksi metsäksi.
Metsä lukeutuu herkäksi, mikäli sen vaikutusalueella on monimuotoisuudelle, hiilensidonnalle, vesiensuojelulle tai virkistyskäytölle tärkeitä alueita. Näillä kuvioilla voidaan toteuttaa toimenpiteitä harkitusti ja luonnonarvot huomioiden. Herkkiin kohteisiin luetaan myös täysin toimenpiteiden ulkopuolelle jäävät alueet, kuten metsälakikohteet ja suojelualueet.
Talousmetsissä tavoitteet painottuvat puuntuotantoon ja metsän taloudelliseen hyödyntämiseen. Metsänhoitotoimenpiteet toteutetaan vastuullisesti, luonnonhoidon periaatteet ja metsien elinvoimaisuus huomioiden. Talousmetsät sijoittuvat alueille, joissa metsänhoidon toimenpiteet eivät aiheuta merkittävää haittaa alueen luonto- ja ympäristöarvoille.
Jaottelu herkkiin ja talouskuvioihin auttaa tunnistamaan alueen potentiaalia ja linjaamaan metsänhoitoa niin, että se vastaa parhaalla mahdollisella tavalla ja mahdollisimman tehokkaasti metsänomistajan omiin tavoitteisiin ja arvoihin.
Kuinka laadin vastuullisen metsäsuunnitelman?
Vastuullisen metsäsuunnitelman laadinnassa on viisi tärkeää vaihetta. Herkkien kohteiden tunnistaminen, metsän nykytilan arvioiminen, metsänomistajan tavoitteiden tunnistaminen, tulevaisuuden riskien huomioiminen ja niiden yhteensovittaminen metsän ominaispiirteiden kanssa.
Herkkien kohteiden tunnistaminen kannattaa aloittaa tutkimalla saatavilla olevaa paikkatietoa ja tunnistamalla sen avulla alueen herkkiä kohteita. Paikkatietoa voit hyödyntää myös metsän nykytilan arvioinnissa. Lisää tietoa paikkatiedon hyödyntämisestä vastuullisessa metsäsuunnittelussa löydät TÄÄLTÄ.
Paikkatietoaineistoon voi liittyä virheitä, joten herkät kohteet ja metsän nykytila kannattaa aina käydä arvioimassa maastossa. Lisää tietoa vastuullisen metsäsuunnittelun maastotöistä löydät TÄÄLTÄ.
Metsänomistajan tavoitteiden kartoittaminen on tärkeää, jotta metsiä voidaan hoitaa vastuullisesti metsänomistajan tavoitteet huomioiden. Arvotaulukko auttaa tavoitteiden ja arvojen vertailussa. Lisää tietoa arvotaulukosta ja sen hyödyntämisestä löydät TÄÄLTÄ.
Tärkeä osa vastuullista metsäsuunnittelua on varautua erilaisiin skenaarioihin, joita tulevaisuudessa voi joutua kohtaamaan. Miten huomioit mahdolliset kasvavat metsätuhot, konfliktit tai jalostusasteen kasvun metsäsuunnittelussa? Voit lukea tunnistetuista ilmastoriskiskenaarioista lisää TÄÄLLÄ.
Siilinjärven kunnalle laadittiin vuosien 2024–2025 aikana vastuullinen metsäsuunnitelma. Lisää tietoa suunnitteluprosessista löydät TÄÄLTÄ.